Noodkreet uit Wijdemeren: ’Tientallen horeca- ondernemers op omvallen, lokale politiek moet nu ingrijpen’

Artikel uit De Gooi- en Eemlander 18-3-2021

Vele tientallen ondernemers in Wijdemeren in met name de horeca staan op omvallen, weten ze bij Ondernemend Wijdemeren (OW). ‘Help ons, en snel’, klinkt de noodkreet, vooral richting de lokale politiek.

‘Het gaat echt niet best, soms zelfs uitgesproken slecht’, weet voorzitter Dik van Enk van de lokale ondernemersvereniging, waarin vanwege de recreatie rond de plassen relatief veel mensen met een horecabedrijf vertegenwoordigd zijn.

Hij schetst een somber beeld van de situatie van veel van hen, veroorzaakt door de knellende coronamaatregelen.

‘Vaak hebben mensen via de fiscus uitstel van loonbelasting, maar dat moet je op zeker moment uiteindelijk wel ophoesten. Het uitbetalen van loon gaat intussen door, én de voorraden moeten juist nu aangevuld. Terwijl er vaak geen enkele financiële buffer meer is om het bedrijf goed te laten functioneren.’

Failliet
Vandaar zijn vrees dat een aantal ondernemers failliet gaat. En het klemmende beroep op de politiek om in actie te komen. ‘Waarom zou een gemeente geen geld kunnen uitlenen, ze hoeven zelf amper tot geen rente te betalen. En hoe zit het met het verruimen van de terrassen, kan het precariorecht dit jaar afgeschaft worden? Of de onroerendezaakbelasting? Een gemeente als Hilversum schijnt inmiddels noodpakketten te hebben voor ondernemers’, aldus Van Enk, die ook meldt dat er een brief naar alle fracties in de gemeenteraad gaat.

‘Zitten slapen’
‘Want daar moeten we aankloppen. Met het college, en zeker wethouder Jan Klink hebben we goede contacten en overleg, maar de raad is verantwoordelijk voor het budget.’ Hij weet van de vragen van het CDA aan het college, maar zegt dat die partij ook zelf nu een rol kan spelen, qua zorg voor ondernemers.

‘De politiek heeft het afgelopen jaar zitten slapen. Het wordt tijd dat ze eens nadenken. Wel 15.000 euro uittrekken om beter in de picture te komen, voor meer marketing, maar kijken waar de echte nood zit ho maar. Het gaat in de dorpen echt niet alleen om de aanleg van fiets- en zebrapaden, het asfalteren van kilometers dijk. Vandaar dat wij nu keihard opstaan. Want zonder ondernemers is er geen gemeente meer.’

Namen noemen van ondernemers doen ze vanwege de privacy niet, maar volgens Van Enk zit zeker vijftig procent in de horeca in de gevarenzone. ‘En niet alleen daar, maar ook in de detailhandel. Daar missen ze vaak zestig, zeventig procent omzet, omdat er geen impulsverkopen zijn. Het gaat bij elkaar om vele tientallen ondernemers, dus laat de politiek snel gaan nadenken over hoe ons te helpen.’

Zwaar
Rosemarijn de Vink van Rosa’s Cantina langs de Oud Loosdrechtsedijk, samen met Van Enk in het bestuur van OW, weet uit haar Loosdrechtse horecanetwerk dat het zwaar is. ‘Veel mensen denken dat we volop vergoedingen krijgen voor gederfde inkomsten, maar de praktijk is anders. Je krijgt alleen 100 procent vergoed als je dicht bent, en vaste lasten lopen door.’

De Loosdrechtse draait ’met minimale middelen’, met de bezorging en take-away van pizza en pasta. ‘Dat moet je wel tussen zes en acht verdienen, voor- en nagerechten nemen de mensen dan vaak niet.’
Waarna ze een lange rij Loosdrechtse horeca noemt, bij haar aan de Oud Loosdrechtsedijk. De een na de ander is dicht, heeft voorlopig elders ander werk gevonden, beperkte afhaal of vaak stille avonden. ‘Soms weegt opengaan niet op tegen de kosten. Ook omdat veel verhuurders niet lijken te beseffen hoe zwaar we het hebben.’

Terrassen open
Haar hoop is dat op heel korte termijn de terrassen weer open kunnen. ‘Maar of dat al met Pasen zal zijn? Ik hoop het, maar ik vrees tegen beter weten in. Terwijl het toch veel veiliger zou zijn om de mensen op ruime terrassen elkaar te laten ontmoeten dan thuis, in kleine kring. Wie weet wordt het pas mei dat we weer open kunnen, en dan nog met beperkingen.’