Ondernemend Wijdemeren ontwaakt

By GJFdeJong,

Podcast
Luister hier naar het verslag van deze zeer ondernemende dag in Wijdemeren. Met bevlogen ondernemers die verder willen. Samen met hun gemeente en dus een beroep doen om samen werk te maken om toerisme en recreatie beter op de kaart te zetten.

Een verslag van Joris Kreugel en Bart Flipse.

Impressie video

Foto’s
Klik op een foto voor de vergroting en klik daarna verder door de slideshow.

  Filed under:
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor Ondernemend Wijdemeren ontwaakt


Oproep aan ondernemers in Gooi en Vechtstreek!

By GJFdeJong,

Wat is de impact van de coronacrisis op het bedrijfsleven in Gooi en Vechtstreek? Welke ondersteuning heeft u nodig voor uw onderneming? Laat het ons weten en doe mee aan de online ondernemerspeiling. De informatie uit de peiling wordt gebruikt om passende maatregelen te treffen.

Vul de peiling in vóór 5 mei
In 14 vragen willen we meer inzicht krijgen in behoeften van ondernemers in de herstelfase en toekomst na de crisis. Met uw input helpen we elkaar om hier samen sterker uit te komen. Vul hier de ondernemerspeiling in! Dit kan t/m 4 mei.

Direct hulp nodig?
Kijk dan op de website van het Werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek voor meer informatie over hulp aan ondernemers in coronatijd. Zie www.wspgv.nl/hulp-in-coronatijd/

De ondernemerspeiling is een samenwerking tussen provincie Utrecht, gemeenten Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein, Regio Gooi en Vechtstreek, Economic Board Utrecht, VNO-NCW provincie Utrecht en MKB-Nederland Midden. De resultaten van de vorige peiling zijn hier te lezen.

  Filed under:
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor Oproep aan ondernemers in Gooi en Vechtstreek!


De oproep aan de politiek heeft geholpen

By GJFdeJong,

Beste leden,

Help ons, we hebben uw input nodig.

Naar aanleiding van onze brandbrief (LINK) aan de gemeente heeft het CDA contact met ons opgenomen. Zij willen graag met Ondernemend Wijdemeren en de ondernemers in gesprek en horen welke problemen we ervaren, verwachten en wat mogelijke oplossingen zijn.

Doel is om een compleet beeld te schetsen en gerichte oplossingen te formuleren waarmee zij een motie kunnen indienen om zo de lokale ondernemers verder te helpen.

Voor een zo compleet mogelijk beeld hebben wij u nodig. Het liefst door uw input te geven tijdens het overleg. Mocht dit niet haalbaar zijn voor u dan stellen wij uw input per mail ook zeer op prijs.

Wanneer: A.s. Maandag om 19.30u
Waar: Naarden (Op een zeer ruime Corona proof locatie)
Wie: CDA Fractie, Ondernemend Wijdemeren en diverse ondernemers
Inhoud: Huidige problemen, te verwachten problemen en mogelijke oplossingen, zowel praktisch als financieel.

Wilt u ook aanwezig zijn? Meld u dan aan via dik@bvintersell.nl dan ontvangt u de adresgegevens.

Geen tijd om aanwezig te zijn maar wel input? Mail deze dan ook naar Dik.

  Filed under:
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor De oproep aan de politiek heeft geholpen


Loosdrechts plassengebied.

By GJFdeJong,

Ondernemend Wijdemeren heeft samen met o.a. de gemeente Wijdemeren en Koninklijk Horeca Nederland afdeling Hilversum e.o. het platform Loosdrechts Plassengebied opgezet. Het doel is om het gebied dat van Weesp tot Maartensdijk en van Breukelen tot aan Hilversum strekt, nationaal beter op de kaart zetten en bezoekers en gasten naar ons gebied trekken. Bekijk de website: loosdrechtsplassengebied.nl. Volg ons op Instagram en Facebook.

Ondernemer en meedoen? 
Bekijk de info en meld je aan.

  Filed under:
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor Loosdrechts plassengebied.


Noodkreet uit Wijdemeren: ’Tientallen horeca- ondernemers op omvallen, lokale politiek moet nu ingrijpen’

By GJFdeJong,

Artikel uit De Gooi- en Eemlander 18-3-2021

Vele tientallen ondernemers in Wijdemeren in met name de horeca staan op omvallen, weten ze bij Ondernemend Wijdemeren (OW). ‘Help ons, en snel’, klinkt de noodkreet, vooral richting de lokale politiek.

‘Het gaat echt niet best, soms zelfs uitgesproken slecht’, weet voorzitter Dik van Enk van de lokale ondernemersvereniging, waarin vanwege de recreatie rond de plassen relatief veel mensen met een horecabedrijf vertegenwoordigd zijn.

Hij schetst een somber beeld van de situatie van veel van hen, veroorzaakt door de knellende coronamaatregelen.

‘Vaak hebben mensen via de fiscus uitstel van loonbelasting, maar dat moet je op zeker moment uiteindelijk wel ophoesten. Het uitbetalen van loon gaat intussen door, én de voorraden moeten juist nu aangevuld. Terwijl er vaak geen enkele financiële buffer meer is om het bedrijf goed te laten functioneren.’

Failliet
Vandaar zijn vrees dat een aantal ondernemers failliet gaat. En het klemmende beroep op de politiek om in actie te komen. ‘Waarom zou een gemeente geen geld kunnen uitlenen, ze hoeven zelf amper tot geen rente te betalen. En hoe zit het met het verruimen van de terrassen, kan het precariorecht dit jaar afgeschaft worden? Of de onroerendezaakbelasting? Een gemeente als Hilversum schijnt inmiddels noodpakketten te hebben voor ondernemers’, aldus Van Enk, die ook meldt dat er een brief naar alle fracties in de gemeenteraad gaat.

‘Zitten slapen’
‘Want daar moeten we aankloppen. Met het college, en zeker wethouder Jan Klink hebben we goede contacten en overleg, maar de raad is verantwoordelijk voor het budget.’ Hij weet van de vragen van het CDA aan het college, maar zegt dat die partij ook zelf nu een rol kan spelen, qua zorg voor ondernemers.

‘De politiek heeft het afgelopen jaar zitten slapen. Het wordt tijd dat ze eens nadenken. Wel 15.000 euro uittrekken om beter in de picture te komen, voor meer marketing, maar kijken waar de echte nood zit ho maar. Het gaat in de dorpen echt niet alleen om de aanleg van fiets- en zebrapaden, het asfalteren van kilometers dijk. Vandaar dat wij nu keihard opstaan. Want zonder ondernemers is er geen gemeente meer.’

Namen noemen van ondernemers doen ze vanwege de privacy niet, maar volgens Van Enk zit zeker vijftig procent in de horeca in de gevarenzone. ‘En niet alleen daar, maar ook in de detailhandel. Daar missen ze vaak zestig, zeventig procent omzet, omdat er geen impulsverkopen zijn. Het gaat bij elkaar om vele tientallen ondernemers, dus laat de politiek snel gaan nadenken over hoe ons te helpen.’

Zwaar
Rosemarijn de Vink van Rosa’s Cantina langs de Oud Loosdrechtsedijk, samen met Van Enk in het bestuur van OW, weet uit haar Loosdrechtse horecanetwerk dat het zwaar is. ‘Veel mensen denken dat we volop vergoedingen krijgen voor gederfde inkomsten, maar de praktijk is anders. Je krijgt alleen 100 procent vergoed als je dicht bent, en vaste lasten lopen door.’

De Loosdrechtse draait ’met minimale middelen’, met de bezorging en take-away van pizza en pasta. ‘Dat moet je wel tussen zes en acht verdienen, voor- en nagerechten nemen de mensen dan vaak niet.’
Waarna ze een lange rij Loosdrechtse horeca noemt, bij haar aan de Oud Loosdrechtsedijk. De een na de ander is dicht, heeft voorlopig elders ander werk gevonden, beperkte afhaal of vaak stille avonden. ‘Soms weegt opengaan niet op tegen de kosten. Ook omdat veel verhuurders niet lijken te beseffen hoe zwaar we het hebben.’

Terrassen open
Haar hoop is dat op heel korte termijn de terrassen weer open kunnen. ‘Maar of dat al met Pasen zal zijn? Ik hoop het, maar ik vrees tegen beter weten in. Terwijl het toch veel veiliger zou zijn om de mensen op ruime terrassen elkaar te laten ontmoeten dan thuis, in kleine kring. Wie weet wordt het pas mei dat we weer open kunnen, en dan nog met beperkingen.’

  Filed under:
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor Noodkreet uit Wijdemeren: ’Tientallen horeca- ondernemers op omvallen, lokale politiek moet nu ingrijpen’


Ondernemers verenigd

By GJFdeJong,

In de afgelopen maanden hebben we er al vaker over geschreven, de afsluiting van de Oud-Loosdrechtsedijk. Van zondag 28 februari vanaf 17u tot donderdag 4 maart 17u was er geen doorgaand verkeer mogelijk.

Maar wat was het mooi om te zien dat er geweldige initiatieven zijn ontstaan. De ondernemers gevestigd in Oud Loosdrecht hebben, op initatief van Dennis Lankreijer van de Albert Heijn, tijdens de afsluiting een Buurt Vierdaagse neergezet. Van verrassingen bij de deelnemende bedrijven tot proeverijen bij de Albert Heijn door lokale ondernemers.

In samenwerking met de ondernemersmanager van de gemeente, Natasja Zak is er ook nog een advertentie gesponsord in de Nieuwsster.

  Filed under:
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor Ondernemers verenigd


Leden bezoeken & OW welkomstpakket

By GJFdeJong,

Onlangs is het de commissie Communicatie gelukt om weer ‘Live’ bij elkaar te komen. We hebben diverse onderwerpen besproken, waaronder het herstarten van het bezoeken én voorstellen van (nieuwe) leden.

Hier gaan we de komende tijd meer vorm aan geven.

Wanneer er (nieuwe) leden worden bezocht houden we een kort interview, waar ze de gelegenheid hebben om zichzelf en hun bedrijf voor te stellen. Ons idee is om de nieuwe leden te verrassen met een OW Welkomstpakket. Misschien heb je een presentje, kortingsactie, tegoed voor kennisoverdracht of iets anders om onze nieuwe leden kennis met je bedrijf te laten maken. Zo ontstaat er een leuk welkomstpakket dat we dan kunnen overhandigen.

Jan Lagrouw gaat binnenkort contact opnemen met een aantal leden om eens van gedachten te wisselen over de mogelijkheden.

Heb je al iets leuks voor in het welkomstpakket? Dan kun je dit mailen naar communicatie@ondernemendwijdemeren.nl t.a.v. Jan Lagrouw.

  Filed under:
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor Leden bezoeken & OW welkomstpakket


Economische Agenda

By GJFdeJong,

Onlangs is er overleg geweest met de gemeente inzake het samenstellen van de Economische agenda. Hierin wordt de toekomstige economische koers ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

OW heeft de vrijheid genomen de gemeente te voorzien van onderstaande onderwerpen die voor ondernemers van groot belang zijn.

  1. Ondernemersvriendelijke dienstverlening
  2. Innovatie en duurzaamheid
  3. Wijdemeren en omliggende regio’s / gemeenten (Hilversum, Utrecht, Almere)
  4. Onderwijs en arbeidsmarkt
  5. Vestigingsklimaat
  6. Vrijetijdseconomie
  7. Wonen en werken
  8. Goed opdrachtgeverschap

Bij elk item is beschreven waar behoefte aan is en waar verbetering nodig is. Zodra de agenda gereed is gaan we deze met jullie delen.

  Filed under:
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor Economische Agenda


Uitdagen

By GJFdeJong,

Het overleg met het gemeentebestuur en het ondernemersloket is erg goed. We worden betrokken in vele vraagstukken. Toch is ons opgevallen dat het afgelopen jaar weinig tot niets is besproken in de gemeenteraad over de mogelijke gevolgen van de Coronacrisis.

We vinden dat het noodzaak is dat het debat wordt aangegaan over de ontstane situatie en de situatie die nog kan ontstaan. OW voorziter, Dik van Enk, zal komende week de politieke fracties aanschrijven en oproep doen om na te denken over de gevolgen voor ondernemers en het debat aangaan.

Denk aan het oprichten van een noodfonds, uitbreiden van het ondernemersloket, kwijtschelden of opschorten van precariolasten en/of gemeentelijke belastingen, het op een andere wijze inzetten van gemeentelijke financiën enz.

Heeft u nu concrete voorbeelden waarmee u geholpen kan worden? Dan vernemen wij dat graag van u per email: info@ondernemendwijdemeren.nl .

  Filed under:
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor Uitdagen