Interview met Richard Kamsteeg van Kamsteeg Administratie

Gert en Ramona waren op bezoek bij Richard Kamsteeg in de Oude Pastorie achter de Hervormde Kerk in Nieuw Loosdrecht. Uiteraard kregen zij een rondleiding in het prachtige pand en vertelde Richard over zijn administratiekantoor en over de verhuur mogelijkheden die de Pastorie biedt aan Wijdemeren.

Sinds wanneer ben je lid?
Ik ben in november 2014 lid geworden.

Wat voor soort onderneming heb je en waarom heb jij gekozen voor het ondernemerschap?
Ik heb een administratiekantoor en richt mij daarmee primair op ondernemers. Administratie, jaarrekeningen, belastingaangiften, advisering – “full service” dus. Ik heb zeer bewust geen personeel maar werk wel samen met andere zzp’ers die met hun dienstverlening aansluiten op de mijne.

Het ondernemerschap biedt mij het voordeel van flexibiliteit en de mogelijkheid dingen op mijn eigen manier te doen. Zelfstandig zijn betekent harder werken dan als werknemer maar het geeft me ook ruimte er dingen naast te doen (vrijwilligerswerk bijvoorbeeld) op momenten dat een werknemer dat niet kan.

Te vaak zag ik als werknemer dingen die beter konden maar met oneigenlijke argumenten niet werden opgepakt. In 2000 heb ik daarom besloten ondernemer te worden.

Wat is je ideale klant en wanneer mogen mensen contact opnemen?
Ik heb geen beeld van de ideale klant. Uiteraard vind ik mijn werk leuk maar ik ben daarnaast zeer geïnteresseerd in de klant zelf. Wie ben je, waarom doe je wat je doet en wat maakt jouw vak zo interessant?

Contact opnemen mag altijd – ik ben altijd bereid mee te denken als er vragen zijn. Of ik die nou zelf kan beantwoorden of iemand juist moet doorverwijzen maakt mij niet uit. Mijn doel is mensen op het juiste spoor te zetten.

Ben je lid van meerdere regionale bedrijfsverenigingen?
Nee, alleen van Ondernemend Wijdemeren.

Waarom ben je lid geworden en wat verwacht je eruit te halen?
Hoewel we allemaal ondernemer zijn en gewend zijn onze eigen broek op te houden zijn er ook zaken waarbij je samen sterker staat dan alleen. Dan is een vereniging een krachtig instrument.

Daarnaast is het goed dat we elkaar als ondernemers kennen, dat maakt de drempel om elkaar eens aan te spreken als er iets is kleiner. De bijeenkomsten die de vereniging organiseert, zoals laatst bij Gooiland Beveiliging, zijn daarbij prima smeerolie.

Wat heb je te bieden aan de vereniging en/of aan de leden van Ondernemend Wijdemeren.
Dat hangt van de specifieke vraag af. Een eerste gesprek van ongeveer anderhalf uur is hoe dan ook gratis en verplicht tot niets. Als er dan een concrete opdracht in beeld zou komen wil ik voor leden best iets scherper aanbieden dan ik anders zou doen.

Ambieer je een functie in de vereniging Ondernemend Wijdemeren?
Ambiëren is een groot woord. Ik ben me  er van bewust dat een organisatie als deze niet zonder vrijwilligers kan. Op dit moment doe ik zelf al vrijwilligerswerk bij Stichting Leergeld Hilversum Wijdemeren, als lid van de Ledenraad van de Rabobank en nog enkele andere organisaties. Daar gaat mijn vrije tijd al een aardig eind mee op. Ik zeg echter niet principieel nee – later wellicht.

Zou je relaties willen uitnodigen om eens een bijeenkomst bij te wonen?
Jazeker, al zullen dat meer Hilversumse dan Wijdemeerse relaties zijn. De politieke realiteit lijkt overigens te zijn dat daar over enkele jaren geen onderscheid meer tussen is.

Overigens vind ik het ook prima om volgend jaar een bijeenkomst te hosten.
Qua bedrijfsbezoek heb ik niet veel te bieden maar de locatie van mijn kantoor, in de Oude Pastorie achter de Hervormde Kerk in Nieuw Loosdrecht, is prachtig.

Ik deel de kantoorruimte met Taxpartners B.V., fiscalisten. Zij zouden eventueel wel bereid zijn dan een presentatie over een fiscaal onderwerp te geven. Over de fiscale actualiteit of op basis van vragen die bij de leden leven.

Laat maar weten als onze vereniging hier gebruik van wil maken.