In memoriam Jan Goudberg

Zondag 11 maart is Jan Goudberg overleden. Ik heb Jan leren kennen in verschillende functies. Als inwoner van Nederhorst den Berg was hij vanaf 1984 onze burgemeester. Jan was de juiste burgemeester in die tijd voor een dorp als Nederhorst, geliefd en betrokken bij de verschillende maatschappelijke organisaties in het dorp, de sportclubs en zeker bij “zijn jongens”, de brandweer.
Toen duidelijk werd dat Nederhorst den Berg op zou gaan in de nieuwe gemeente Wijdemeren, heeft Jan een belangrijke rol als bemiddelaar gehad in het oplossen van tal van kwesties die speelden tussen de gemeenten ‘s-Graveland en Loosdrecht.

Na zijn pensionering is Jan gevraagd om voorzitter te worden van de OCW, Ondernemers Collectief Wijdemeren, waar de ondernemersverenigingen van de verschillende kernen in opgingen. Jan heeft met al zijn bestuurlijke ervaring en stuurmanskunst geprobeerd de onoverbrugbare tegenstellingen en botsende karakters binnen de ondernemersverenigingen bij elkaar te houden; helaas lukte dat toen niet helemaal, de Ondernemers Kring Loosdrecht splitste zich af. De OCW ging verder onder voorzitterschap van Jan en werd een hechte en actieve ondernemersvereniging. Als wethouder heb ik regelmatig contacten onderhouden met de twee verenigingen, die beide actief waren en voor een belangrijk deel in dezelfde vijver visten. Met veel energie en enthousiasme vertegenwoordigde Jan de OCW in tal van overleggen, met de gemeente, de KvK, het gewest.

Toen ik na mijn wethouderschap voorzitter werd van de OKL, heb weer veel met Jan opgetrokken. Uiteindelijk resulteerde dit in het weer samengaan van de twee bloeiende verenigingen onder de nieuwe naam Ondernemend Wijdemeren. Met heel veel plezier heb ik Jan toen benoemd tot erelid van onze verening. Jan is als geziene gast ook regelmatig bij onze activiteiten aanwezig geweest, helaas werd dat door zijn ziekte steeds minder.

Jan was een echt mensen-mens, hij hield van mensen, was altijd oprecht geïnteresseerd, juist daarom zullen we hem missen.
We wensen Lies, haar kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Wim Lorjé
Voorzitter Ondernemend Wijdemeren